Fyrens historia…

Den 21 meter höga fyren började byggas i Juni 1852. Hela projektet invigdes officiellt av Sir William Reid den 11 oktober 1857.

Fyren har spelat en stor roll för försvaret av de maltesiska öarna, särskilt under andra världskriget. De installerade radar i fyren för att förutse fiendens attacker, vilket gav gott om tid för sirenerna att varna människor att ta skydd.

1962 installerades elektrisk belysning. Höjden på ljusstrålen var cirka 180 meter och den sträckte sig ca 54 kilometer ut. Detta system invigdes officiellt av ministern för industriell utveckling och turism, den 7 mars 1963.

Mot slutet av juni 1994, installerades ett annat system. Detta system är fortfarande i drift. Systemet är automatiskt och kräver mindre underhåll och övervakning.
Sjöfartsverket ansvarar för Gordan Lighthouse.

Den 7 december 1996, startade ett nytt projekt som drivs gemensamt av Maltas universitet och universitetet i Köln genom ett avtal med den maltesiska och den tyska regeringen. En internationell studie om luftföroreningar och effekten av kolmonoxid på ozonskiktet pågår. Instrument som mäter halten av kolmonoxid i atmosfären, har installerats för detta ändamål.

Utsikt från fyren. Man ser större delen av Gozo samt Malta i bakgrunden.